27.6.2008

Ratsastajat



Captain's Shopista (www.captainsshop.fi) löytyi liikkiuraan sopivan pieni ratsastajamalli - malli 54-A016. Sen liikkiuran sisäisen pyöreän osan halkaisija on sopivat 7,9 mm. Liikkeiden varastot on näköjään niin pienet, että kustakin Captain's Shopin liikkeestä löytyi n. 10 kpl. Tilasimme siis lisää.

Päivitys 31.8.2008: Captain's Shop ei ole pystynyt toimittamaan lisää ratsastajia, mutta pieniä ratsastajia löytyi myös WB-Sails:ltä (www.wb-sails.fi)

24.6.2008

Vesihiontaa (9. hiontakerta)

Hionta vesihiontapaperilla, jonka karkeus on 2000 (3M Wetordry 401Q Perfect-it, myyjä esim. HL-Group tai Cora Väri), tuntui hyvältä ratkaisulta. Hionta oli helppo tehdä ja pinnasta lähti juuri sopivasti materiaalia. Hionnan jälkeen pinta puunattiin Farecla G6:lla käyttää halpaa killotuskonetta. Kuvassa näkyy Fareclan jälkeen puhdistettu pinta oikealla. Vasemmalla on vielä Farecla-kerros odottamassa hinkkaamista.

22.6.2008

Liikiura mastoon


Kuva: PVC-muovinen kisko liikkiuraksi.

Rahalla saa, mutta purjekanootin on tarkoitus olla kokonaiskustannuksiltaan "kohtuullinen", niinpä maston kanssa kikkaillaan kustannuksiltaan järkevän ratkaisun löytämiseksi. Maston voi tehdä tai teettää puusta (painava), ostaa valmiin alumiinisen (kallis) tai hankkia lasi-/hiilikuituisen joka on tehty johonkin muuhun purjealukseen. Varmasti muitakin tapoja on, mutta lasi-/hiilikuituiset surffilaudan mastot on hyväksi koettuja purjekanoottihommiin.

Yksiosainen, suora ja kartionmuotoinen masto soveltuu erittäin hyvin purjekanoottiin. Jos purje on kiinnitetty mastoon spriraaliköydellä, niin liikkiuraa ei tarvitse. Me kokeilemme liikkiurana PVC-muovista kuomukiskoa, joka liimataan uretaaniliimalla (esim. Sikabond T2) Excelin (http://www.exelcomposites.net/) valmistamaan surffilaudan mastoon. Lopputuloksen pitäisi olla edullinen, helppokäyttöinen, kestävä ja siisti. Perästä kuluu ...

19.6.2008

Lisää töitä

Lestin pinnan hienosäätöä on nyt kokeiltu eri tuotteilla. Pelkkä kiillotus pastalla ei riitä vaan parhaalta ratkaisulta näyttää (1) vesihiontapaperi karkeus 2000, (2) hiontapasta Farecla G6 ja (3) kiillotus Farecla G10.

Tässä säätämisessä vanerisen lestin pinta on hiukan elänyt, joten maalipinnan laatu on samalla heikentynyt. Joudumme tekemään yhden lasikuituisen välimuotin ennen lopullista muottia, joka hidastaa projektia ja nostaa kustannuksia. Samalla lopullisen muotin laadun pitäisi olla parempi ja ehkä ennalta paremmin ennakoitavissakin.

6.6.2008

Kansiluukut



Kuva: Kajak Sport

Olkoonkin kyseessä kanootti, emme ole tekemässä [välttämättä] avokanoottia, vaan noin 2/3-osaa katettua purjekanoottia. Kannet on tarkoitus tehdä samaan tapaan muotista kuten pohjakin. Kannen tekeminen saa odottaa ensi talveen (2008-2009).

Kajakkien kansiluukut sopivat rakenteeltaan ja muodoltaan hyvin tarkoitukseemme. Yksi perusvaatimus on tiiviys. Kaatumistilanteessa vettä ei saisi juurikaan päästä rungon sisään. Vesitiiviit laipiot ovat osa purjekanootin turvallisuutta parantavaan kellumisominaisuutta, toisaalta kuivat retkeilyvarusteen ovat mukavammat kuin vedessä liotetut. Retkivarusteet tulee aina pakata vesitiiviisiin pusseihin, joten pieni vesi ei haittaa mitään.

Kajak Sportin (www.kajaksport.com) kansiluukut ovat hyviksi todettuja, vedenpitäviä ja soveltuvat tee-se-itse-miehille-ja-naisille, vaikka tyylikkyydessään ne vetävätkin vertoja Nokian Kontio-saappaille. Kannen voisi tehdä malliltaan sellaiseksi, että siihen voi istuttaa Kajak Sportin luukut tai tehdä itse oman mallin mukaan lasikuituiset luukut.