19.3.2008

Kölin protoilua



Tässä yksi idea kölistä, joka on tulossa itse asiassa toiseen projektiin mutta toimii samalla protona tälle projektille. Purjekanooteissa on yleisesti käytetty sivukölejä (leeboard), mutta keskiköli tuntuu mielekkäämmältä.

Joidenkin maallikkosuunnittelijoiden mukaan kölin koon pitäisi olla noin 4 % purjepinta-alasta. Samaan hengen vetoon täytyy mainita, että aluksen nopeus vaikuttaa merkittävästi kölin toimivuuteen. Nopeampi alus pärjää pienemmällä kölillä. Meidän projektissa se tarkoittaa 5.1 m2 purjeella noin 0.20 m2 kölipinta-alaa. Vastaavasti peräsimen pinta-alan pitäisi olla noin 1/3 kölin pinta-alasta. Kölin ja peräsimen profiiliksi sopii hyvin lentokoneiden siivistä tutut NACA-profiilit, joiden paksuus on noin 8-12 % profiilin leveydestä. Jos kölin leveys on noin 20 cm, niin sen paksuimman kohdan pitäisi olla noin 1.6 - 2.4 cm. 20 mm paksu vaneri sopii hyvin tarkoitukseen.

Projektimme pienestä koosta johtuen meidän ei tarvitse tässä vaiheessa päästä absoluuttiseen totuuteen. Vanerista tekee nopeasti ja edullisesti uusia köleja jos koepurjehdusten jälkeen siihen on tarvetta.

Ei kommentteja: