15.2.2008

Mitä olisi pitänyt tehdä toisin [Osa 1]

Homma on sen verran lähtökuopissaan, että tulemme tekemään virheitä ja oppimaan uutta vielä myöhemminkin, mutta aloitetaan työskentelytapoja parantavien toimenpiteiden listaaminen heti tuoreeltaan...

Aloitimme vanerisuikaleiden kiinnittämisen rimakehikkoon kanootin keskikohdalta, tehden noin puoli metriä kerrallaan molemmin puolin runkoa. Suikaleet kiinnitettiin viistosti runkoon paineilmakäyttöisellä naulapyssyllä. Tämä oli hyvä menetelmä. Virhe oli siinä, että teimme koko rungon samansuuntaisilla vanerisuikaleilla. Oikea tapa olisi ollut tehdä molemmista päistä "peilikuvat". Eli keskikohdasta viistouksen suunta olisi vaihtunut (katso piirros yllä).

"Normaaliveneessä" menetelmämme olisi ollut oikea, mutta kanootissa keula ja perä ovat peilikuvia toisistaan - eli molemmat päädyt ovat voimakkaasti kapenevat . Nyt, kun vanerisuikaleet olivat samansuuntaisia koko matkalta, perässä suikaleet eivät asettuneet luonnollisella tavalla, vaan asettuivat pintaan hiukan "hammastaen" tehden pienen pykälän suikaleiden välille. Hammastuksen saa tasoitettua hiottua ja kitattua, mutta helpommalla olisi päässyt kun olisi tehnyt kerralla oikein.

Huom! Nyt tiedetään mikä on väärä tapa, ja oletetaan tietävämme oikea tapa - nyt se oikea tapa jää uskon asiaksi kun sitä ei tässä projektissa voida käytännössä todentaa :-)

Ei kommentteja: