20.2.2008

Ensimmäinen kittauskierros


Vuorossa oli ensimmäisen tasoitekerroksen levittäminen ja hionta. Scan-Poolin tasoitteen työskentelyaika kovetteen sekoittamisen jälkeen on noin 5 minuuttia, joten pahvin päällä oli hyvä sekoittaa noin "pari kourallista" kerrallaan.

Ohjeen mukaan sekoitussuhde on 100 paino-osaa tasoitetta ja 2,5 paino-osaa kovetetta, mutta homma toimi hyvin kun siihen pariin kouralliseen valkoista tasoitetta ruikkasi pari kiekuraa punaista kovettajaa ja sekoitti hyvin. Pakkauksen mukana tullut 50 gramman tuubi riitti hyvin 2.3 kilon tasoitemäärään, eli jäi ylimääräistä, ja siitä huolimatta kovettui. Tasoite levitettiin noin 12 cm leveällä kumi- ja metallilastalla. Tässä vaiheessa pinta on sen verran epätasainen että kapea lasta toimi hyvin vaikka pyrimmekin mahdollisimman ohueen kerrokseen. Tasoitteen levittäminen on yllättävän haastavaa - ja huonot taidot joutuu kompensoimaan lisääntyneellä hiontatyöllä.

Tasoite on hiontakuivaa noin 15 minuutissa, joten hionnan makuun pääsee lähes saman tien. Hionnassa on estettävä hiontapölyn leviäminen työpaikan ilmaan tai järjestettävä tehokas ilmanvaihto, taikka käytettävä sopivaa hengityksen suojainta. Hioimme pahimmat epätasaisuudet pois epäkesko-hiomakoneella, johon oli kytketty pölynimuri. Toisen hiontakierroksen teimme noin metrin mittaisella jalkalistan pätkällä, johon oli niitattu hiomanauha (karkeus 60). Jalkalista jousti mukavasti rungon pyöreiden muotojen mukaisesti ja hioi tasaisesti laajalta alueelta. Scanpoolin tasoite on helppoa hioa. Ilmeisesti sen kovuus on lähelle koivuvanerin kovuutta koska molemmat, tasoite ja vaneri, hioituivat tasaisesti.

Keula ja perä ovat sen verran monimuotoiset, että ne on hiottava ilman hiontatukea ja tunnusteltava käsin pinnan laatu. Käsin tuntee epätasaisuudet jotka ei ole silmälle näkyviä.

Tasoitetta meni tällä kierroksella alle 3 kiloa (pohjan pinta-ala noin 5,5 m2). Seuraavalla kerralla täytyy hiukan viimeistellä ja tehdä uusi kittauskierros leveämmällä lastalla.

Ei kommentteja: