27.1.2010

Lestiin muotoutuu sitlooda




Lestiin tehtiin sitloodaa (tarkasti ottaen tämä ei taida olla sitlooda (istuinkaukalo)). Sisäpuolelle taivutettiin 30 mm uretaanilevyt jotka liimattiin kuumaliimalla paikalleen. Sitloodan etu- ja takapäässä ovat tilapäiset laipiot. Niiden avulla saatiin molemmat puoliskot samaan kulmaan.

Partaat (sivukannet) muodostavat kellukkeet, joiden pitäisi olla tilavuudeltaan niin suuret, että kanootin kaatuessa ja takaisiin sisään noustessa sisään ei juurikaan jää vettä . Mitoitus on tehty pitkälti kesällä 2009 valmistuneiden protojen perusteella ns. perstuntumalla. Protoissa sitlooda oli suorakaiteen muotoinen - nyt sisälaidat noudattelevat kanootin muotoja. Periaatteessa kelluttavan osan määrä on myös kasvanut. Kuitenkin vasta vesillä näemme kuinka kaatuneeseen kanoottiin nousu 'haukkaa' vettä sisään.

21.1.2010

Vielä kansiluukuista


Kansiluukut ovat tässä vaiheessa ajankohtainen aihe ja haaste, koska niitä varten täytyy lestiin tehdä omat paikat. Harmittavaa on, että luukuissa täytyy ottaa pohjaksi jonkin valmistajan malli, jolle kansi tehdään. Onneksi kilpailijoiden mallit ovat hyvin lähellä samaa kokoa, joten eri valmistajien kansiluukkujen käyttäminen "voi" olla mahdollista hyvällä tuurilla ja pienellä ennakoinnilla tässä vaiheessa. Lisäksi itse tehdyt neopreeniset ja lasikuituiset kannet eivät ole missään vaiheessa pois suljettuja.

Aivan perään voisi sopia Kajaksportin (www.kajasport.com) halkaisijaltaan 10 cm luukku (kuvassa kajakissa oleva kranssi). Tämä luukku on tarpeen jos peräsimen kiinnityksessä on ongelmia.

Kuumaa liimaa



Pakko laittaa muutama sana aikaisemmin mainitusta kuumaliimasta, jos ei muuten niin myöhemmin tapahtuvaa unohtamista välttääksemme. Uretaanilevyjen liimaamiseen ja monessa muussakin paikassa käytettiin liimana Bilteman (www.biltema.fi) 'sulatettavia liimapuikkoja' (hinta 4,99 €/paketti), jotka ovat muoville tarkoitettu. Työn etenemisen kannalta oli mahtavaa, että kuumaliimaa voi käyttää hyvin kylmässä (noin + 10 C) autotallissa, jolloin lähes kaikki muut liimat ovat käyttökelvottomia.

Liimapistooleissakin on näköjään hiukan eroa - ja tehot ratkaisevat tässäkin. Bilteman 60W (kuvassa valkoinen/vihreä) ja 80 W (musta/oranssi) mallit olivat käyttökelpoisia. Tehokkaampi malli sulattaa liiman nopeamman ja tekee siitä juoksevampaa. Liimapistoolit eivät ole hinnalla pilattu (hinnat 6,99€ ja 10,99€)

Sivukellukkeiden rakentamista



Kansi muodostuu etu- ja takakansista, jotka liittyvät yhteen sivukansien avulla. Sivukannet muodostavat pontoonit, jotka tekevät purjekanootista turvallisen kaatumisen sattuessa. Sivukansia varten laitoihin taivutettiin 20x20mm rimat, joiden päälle tullaan liimaamaan 30 mm paksut uretaanilevyt.

Etukantta varten liimattiin pari kerrosta 30 paksua uretaanilevyä.

14.1.2010

Kannen rakentamista




Projekti edistyi silmin nähden kun rungon päälle tehtiin polyuretaanilevyista kansirakenteita. Rungon sisään/päälle laitettiin ensin muutama poikkirima tukirakenteiksi ja uretaanisuikale sisäreunoihin. Tukirakenteiden päälle laitettiin kerros 30 mm paksua uretaanilevyä, joka kiinnitettiin kuumaliimalla. Tässä vaiheessa levyt muodostavat tasaisen kannen, mutta 'seuraavissa jaksoissa' on tarkoitus kasvattaa uretaanikerroksia jotta saadaan tehtyä tarvittava kannen pyöreys ja kansiluukkujen upotus. Uretaanilevy on helppo ja lämmin materiaali työstää. Yhdessä illassa saatiin paljon näkyvää aikaan, kiitos riittävän talkootyövoiman.

9.1.2010

Kansiluukut

Tuli haettua lestin tekoa varten Welhonpesästä (www.welhonpesa.fi) KajakSportin (www.kajaksport.com) ovaalinmuotoinen kansiluukku. Kuminen kansiluukku on kaunis kuin Nokian kumisaapas ja vesitiivis. Tässä vaiheessa oli tärkeintä hankkia luukun kaulus, jolla ja jolle voidaan mallata kanteen asennuspaikka.

6.1.2010

Loppiastalkoot




Loppiaisena projekti edistyi merkittävästi. Pukkia tuettiin entisestään ja pukin avulla runko puristettiin oikeaan leveyteensä. Vaikka runko on muotista syntyessään oikean kokoinen, ilman jäykistäviä reunoja runko 'lerpsahtaa' leveämmäksi kuin sen on tarkoitus olla. Runkoa puristaessa ilmeni aikaisemmin tehty pieni virhe, joka tosin oli ennakoitavissa - aikaisemmin liimatut poikkipuut olivat liian pitkiä, joten partaan muoto vääristyi rungon ollessa keskikohdaltaan oikean levyinen (92 cm). Poikkipuista katkaistiin noin 5 cm pala ja ne yhdistettiin vaneripalan avulla uudelleen, mutta aikaisempaa lyhyempinä.

30 mm paksusta uretaanilevystä leikattiin 20 mm leveitä suikaleita, jotka kiinnitettiin kuumaliimalla puisiin parraslistoihin. Uretaanilevy on kodinrakentajille tuttua Sauna-Satua, josta oli poistettua alumiinipinta. Tiettävästi tämä on halvinta uretaanilevyä saatavilla(?).

5.1.2010

Raunalistan asennusta vuoden lopuksi



Rungossa olevaan reunalaippaan (partaaseen) ruuvattiin 20 x 20 mm rima. Ennen asennusta rimaan jyrsittiin ura, jotta partaan yläpinta on riman yläpinnan kanssa samalla tasolla. Rima ruuvattiin (ruuvien väli n. 25 cm) rungon sisäpuolelta kiinni.

Rima jäykistää runkoa ja muodostaa perusta kannen reunalla.